Landschap, Natuur

Het mooiste plekje van…

Vier echte natuurliefhebbers vertellen hun mooiste plekje van Nationaal Park De Alde Feanen. Ga jij ze dit seizoen ook bezoeken?

Saiterpetten

Als kleine jongen kwam ik hier vaak. Zeilen en zwemmen, prachtige jeugdherinneringen! Ook nu geniet ik nog dagelijks van de Saiterpetten: een ets van Johan Hemkes hangt in mijn werkkamer. Ik vind het een typerend deel van NP De Alde Feanen, een plek waar natuur en recreatie hand in hand gaan. En een gebied dat duidelijk het behouden en beheren meer dan waard is.

Sipke Swierstra Voorzitter van Nationaal Park De Alde Feanen

De Burd

In dit open weidelandschap herinneren
de verkavelingsstructuur en slingerende
polderdijkjes aan een verleden van strijd
tegen het water en vruchtbaar maken
van het land. Ik maak hier graag even een
rondje om te genieten van de rust, vogels
en andere dieren. Vooral van reeën, die
zich hier in de vroege ochtend of in de
avonduren regelmatig laten zien.

Anton Huitema Opzichter bij It Fryske Gea

It Wikelslân

Het is de combinatie van onderdelen in dit gebied waar ik erg blij van word. Bij de parkeerplaats hebben inmiddels heel veel ooievaars hun ‘thuis’ gevonden. Vooral in het voorjaar is het een geklepper van jewelste! De petgaten/legakkers, vlonder- en houtsnipperpaden, het trilveen, de bijzondere bomen, struiken en planten, vogelkijkhutten (en die staan er niet voor niets) en niet te vergeten de uitkijktoren, maken voor mij dit gebied elk seizoen weer helemaal compleet.

Janneke Slump Excursieleider bij It Fryske Gea

It Pettebosk

In It Pettebosk kan je hele gave rugzakroutes doen! We kregen een rugzak mee waar allemaal leuke dingen in zaten om proefjes en testjes mee te doen. We mochten de waterstand meten en kijken welke temperatuur het water had. We hebben lekker veel gespeeld, veel waterdieren ontdekt en ook veel gelachen op de kabelpaan en tijdens het maken van de leuke opdrachten. In de rugzak zaten mooie overzichtskaarten waarop we de (water)dieren en planten konden vinden die we tegenkwamen. Het leukste van alles? Natte voeten krijgen!

Mare Lente & Sela 2 jonge natuurliefhebbers uit Leeuwarden