Landschap, Natuur

Off the beaten track De Alde Feanen

Er zijn veel bekende sup-routes vanaf het centrum van Earnewald in Nationaal Park de Alde Feanen. Maar wij starten bij Earnewarrepoel. Voor deze route is wel noodzakelijk om je eigen sup mee te nemen. Er is een ruime parkeerplaats en vanaf de stijger kan je makkelijk het water op. Terwijl we de SUP’s te water laten, krijgen we direct hulp van een visser die bij de stijger zit. We hebben het mooiste stukje uitgekozen naar zijn mening. 

Route: 5 km
Start: Parkeerplaats Panhuyspoel 

Op het water transformeert de brede poel als snel in smallere beekjes en heb je uitzicht over de prachtig gekleurde weilanden. Rustig suppend lang het riet van de kronkelende slootjes word je verrast door een aantal koeien die nieuwsgierig boven het riet uit kijken. Dat zijn niet de enige dieren in De Alde Feanen. Wist je dat er in dit gebied meer dan 100 verschillende soorten vogels zitten? De ooievaar, baardman, bruine kiekendief en roerdomp om er een paar te noemen.

We slalommen tussen de bladeren van waterlelies, bij sommigen komt al een knop boven water. Stel je voor hoe prachtig het hier zal zijn als alles in de bloei staat. Rustig suppen we door. Plotseling ritselt er iets in het riet, een hert staat te drinken langs de waterkant. We hebben enkele seconden om hem te bewonderen want terwijl we dichterbij komen verdwijnt hij alweer.

Halverwege de route leg je aan bij de uitkijktoren. Kijk maar eens welke vogels je kan spotten in het weidse uitzicht over het landschap. Wij werden getrakteerd op de zeearend. De wind is aardig opgetrokken en daarom besluiten we vanaf de uitkijktoren dezelfde route terug te nemen. Het laatste deel van de route bestaat uit langere rechte stukken, die met tegenwind best zwaar kunnen zijn.