Kidsproof, Landschap, Natuur

Otters in Nationaal Park De Alde Feanen

Langzaam maar zeker lijkt in Fryslân een levensvatbare populatie otters te ontstaan. Je ziet het beestje zelf zelden, maar overal waar ze komen laten ze sporen achter. Ook in Nationaal Park De Alde Feanen kun je deze sporen zien.

Ambassadeur van schoon water

Otters hebben schoon water nodig om genoeg voedsel te kunnen vinden. Ze eten voornamelijk vis, maar ook watervogels, kevers, de Amerikaanse rivierkreeft, reptielen en amfibieën. Dit zie je ook terug in hun sporen. Als je goed kijkt, kun je in de spraints (uitwerpselen) schubben en visgraatjes herkennen.

Dekking, rust en veiligheid

In het laagveenmoeras van De Alde Feanen voelt de otter zich thuis. Hij houdt van oevers met voldoende schuilplaatsen en rust. De brede oevers met ruige rietvegetatie zijn ideaal om jongen in groot te brengen. Tussen het riet zie je soms ottersporen. Een otter gebruikt vaak dezelfde route, waardoor uitgesleten paadjes ontstaan die wissels genoemd worden. ’s Nachts gaat hij op zoek naar voedsel en legt hierbij soms tientallen kilometers af. It Fryske Gea zet zich in voor veilige verbindingen voor de otter. Met een buis onder een weg door, hoeft de otter deze niet over te steken als hij naar een ander leefgebied wil en wordt zo geen verkeersslachtoffer. Want uitkijken, dat kan een otter niet!

Meer weten?
Bekijk de video’s waarin natuurgids Lydia je meeneemt in de wereld van de otter op
www.itfryskegea.nl/otterfilmpjes. En kom je daarna zelf in NP De Alde Feanen het Otterpad ontdekken? We zien je graag!

Otter weetjes

  1. In Nederland leeft de Europese otter, in het Frysk wordt hij de Fiskotter genoemd.
  2. Door zijn slanke lichaam, lange staart en de zwemvliezen tussen zijn tenen kan de
    otter snel zwemmen.
  3. Een otter heeft een hele goede neus.
  4. Het voedsel van de otter bestaat voor 90% uit vis. Met zijn snorharen vangt de otter trillingen van prooien op. Hierdoor kan hij ook jagen in troebel water en als het donker is. Als nachtdier is dit laatste belangrijk.
  5. Een volwassen otter is tussen de 80 en 140 cm lang.
  6. De otter behoort tot de marterachtigen, net als bijvoorbeeld de hermelijn en boommarter.
  7. Ondanks dat de otter een echt waterdier is, kan hij niet gelijk vanaf de geboorte zwemmen. Jonge otters hebben watervrees, de moeder leert haar jong zwemmen.
  8. De otter doet de wetenschappelijk naam ‘Lutra lutra’ eer aan. Het betekent wassen en spelen. Otters besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht en spelen hun leven lang!
  9. De Europese otter leeft alleen. Zijn territorium bakent hij af door spraints (uitwerpselen) op opvallende plaatsen te leggen. Ook maakt hij geursporen met zijn geurklieren.
  10. De vacht van de otter bestaat uit een lange bovenvacht en een dichte ondervacht die een isolerende luchtlaag vasthoudt. Hierdoor blijft de otter warm onder
    water.
  11. Na het uitsterven in de jaren ‘80 zijn er sinds 2002 otters geherintroduceerd in Nederland. In De Alde Feanen werden in 2011 voor het eerst otters herplaatst.
  12. Tijdens de laatste inventarisatie (2021) werden er sporen van in ieder geval 6 otters gevonden.