Landschap, Natuur, Routes

Wandelroute: It Wikelslân

Pak een rugzak in, trek stevige schoenen aan en ga eropuit! Hoewel het Nationaal Park De Alde Feanen het best varend te verkennen is, zijn er met name aan de oostzijde van het park goede wandelmogelijkheden. Tijdens je wandeltocht kun je allerlei vogels spotten. Misschien kom je wel een zeearend tegen!

Een goed startpunt voor je wandeltocht is Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Ook de toeristenbureaus in de dorpen Grou en Earnewâld zijn goede startpunten. Deze plaatsen zijn goed per auto te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Voor een wandeling in De Alde Feanen wordt aangeraden om stevig schoeisel te dragen. De wandelpaden kunnen hier en daar behoorlijk nat zijn. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Wandelroute It Wikelslân (5km)

Bij de start van de route valt gelijk op dat je in een vogelrijk gebied bent. Je ziet hier verschillende ooievaarsnesten. De vogels zelf zijn in het voorjaar en de zomer ook goed te zien. Ga vanaf de parkeerplaats (Parkeerplaats Kuierpaad Earnewâld, Dominee Bolleman van der Veenweg, 9264 TA Earnewald) door het klaphekje en volg de pijltjes richting knooppunt 75. Al snel loop je in de beschutting van het moerasbos en langs een aantal petgaten. Deze rechthoekige gaten zijn ontstaan door de turfwinning in het verleden. Nu leven er in de wateren tientallen soorten planten en dieren. Vergeet je verrekijker niet! Vanuit de vogelkijkhutten kun je, afhankelijk van het seizoen, diverse vogelsoorten spotten. Zo zie je er ’s winters verschillende eenden- en ganzensoorten. Kortom, een prachtige, afwisselende route voor jong en oud!

De uitkijktoren halverwege de route biedt een prachtig uitzicht over het gebied.

In het voorjaar is het een aanrader af en toe even stil te staan en te luisteren. Wie weet hoor je de ‘hoemp’ van de roerdomp. Deze vogel laat zich nauwelijks zien, maar heeft een kenmerkende roep, die lijkt op het geluid van een misthoorn. Houd aan het eind van de route knooppunt 66 aan om weer bij de parkeerplaats uit te komen.

Bijzonderheden:
• diverse gelegenheden om vogels te kijken
• geheel onverhard
• aangelijnde honden toegestaan

Tip: draag waterdichte schoenen
of laarzen en neem je verrekijker mee!

Start bij de Parkeerplaats Kuierpaad Earnewâld, Dominee Bolleman van der Veenweg, 9264 TA Earnewald. Ga door het klaphek en houd de volgende knooppunten aan: 75, 71, 78, 63, 31, 72, 43, 65, 35, 55, 44, 78, 71, 46, 75

Je vindt de route hier online.

Wil je alle routes bekijken? Ga dan gauw naar onze route pagina op de website! Veel wandelplezier!