Natuur

De Roerdomp, een meester in camouflage

Tussen de zacht ritselende rietkragen en langs de stille wateren van het Nationaal Park schuilt een meester van de camouflage – de roerdomp (Botaurus stellaris). Het is een reigerachtige vogel met een indrukwekkende schutkleur en een ware meester in het vermijden van nieuwsgierige blikken.

Een van de meest fascinerende aspecten van de roerdomp is dan ook zijn verdedigingsmechanisme. Bij gevaar neemt hij de houding aan van een opgerichte paal, waardoor hij nog meer opgaat in zijn omgeving. Met zijn snavel omhoog gestoken lijkt hij op een rietstengel, zo blijft hij onopgemerkt.

De Alde Feanen biedt het perfecte decor voor dit schouwspel, door zijn oude waterriet. Hier voelt hij zich veilig en gedijt hij in harmonie met zijn omgeving.

De roerdomp is niet alleen een meester van de camouflage, maar ook een virtuoos in het jagen. In het schemerdonker begint zijn elegante dans, waarbij hij langzaam door het water sluipt en met een plotselinge precisie zijn snavel in het water dompelt om zijn prooi te grijpen. Zijn unieke roep, een diepe en vreemde “hoemp”, draagt ver over de wateren van De Alde Feanen.

De roerdomp is een Big 5 icoon van de Alde Feanen. Wil je de roerdomp zien of horen “hoempen”? Je hebt de grootste kans in de vroege ochtend in het voorjaar, bijvoorbeeld tijdens een wandeling door Wikelslân.

Bekijk de route hier. Veel wandelplezier!