Kidsproof, Natuur, Overnachten

Het bijzondere verhaal van Pean

Van Veebedrijf naar allround recreatiebedrijf​! Lees hier het bijzondere verhaal van Pean. Al in 1968 werd het veebedrijf omgeruild voor een zeilschool door de broers Hemminga. Een prachtig idee want Pean ligt verscholen op een zeer unieke plek omringd met water. Alleen al de weg ernaar toe zal je laten verwonderen. Grote kans dat reeën je pad kruisen, je de hazen door het weiland ziet springen en je bent er van verzekerd dat je talloze bijzondere vogels zult spotten.​​

In 2011 werd de zeilschool overgenomen door Natasja van de Bos, Christophe Meijer en Rienk de Jonge en als snel groeide deze zeilschool uit tot een allround recreatiebedrijf. Waar vroeger koeien sliepen, slapen nu zeilschoolcursisten. En de hooiberg en schuur zijn omgetoverd tot groepsaccommodaties waar schoolgroepen, bedrijven, verenigingen maar ook families terecht kunnen voor een onvergetelijk weekend samen zijn in de natuur.

Wil je liever in alle rust eens ontwaken op één van de mooiste plekken van Friesland?
Ook dat kan. Want naast de zeilschool en groepsaccommodaties biedt Pean sinds enkele jaren nu ook prachtige waterlodges aan. Ze zijn erg rustig gelegen zodat ieder huisje je voldoende privacy biedt. Wil je toch de gezelligheid opzoeken? Op en aan het water bruist het hier ieder seizoen van de watersportactiviteiten. Maar ook ben je vanaf deze wonderlijke plek fietsend of varend zo in een aangrenzend watersportdorp voor een hapje en een drankje. Kook je liever zelf tijdens je verblijf? Dan is het voedselbos een must see!

Bekijk hier het complete aanbod.

Kortom: hier beleef je alles wat de Friese natuur zo bijzonder maakt en waaraan Friesland haar plekje in de top drie van Lonely Planet’s ‘Best in Europe’ verdient.

Boot huren of mee met een schipper?

Ook kun je bij Pean boten huren. Ga zelf op pad met een elektrische sloep of ga er zeilend op uit. Heb je nu niet genoeg ervaren, ook daar hebben ze aan gedacht bij Pean. Stap dan aan boord bij een schipper die je graag van alles leert over dit waterrijke gebied en over het Nationaal Park De Alde Feanen.

Tip: Huur ook eens een sup!

Rienk vertelt over zijn favoriete route Pean, De Veenhoop, Eernewoude. Via de Ransleat en de Hansemar weer naar de Folkersloot langs de Rengerspole en dan naar de Ee terug. En dan via de gleuf van Grou even een biertje in het theehuis voordat je de terug weg weer neemt naar Pean.
Wil je echt het ultieme vakantie gevoel beleven vaar dan op een mooie zomeravond met zonsondergang nog een rondje over de Ee.

Tip: ga de natuur in op de mooiste momenten zoals vroeg in de ochtend, laat in de avond of op een stille nacht bij maanlicht.

Natasja haar mooiste wandelplek in dit gebied is het rondje ‘t Eilân. Hier kun je in de zomer als wandelaar via een handbedienbare brug komen (zet je hem dan wel weer even open voor de boten?). Het rondje is 5 km en gaat over een dijk heen. Het mooie is dat je vaak reeën kan spotten op deze rustige plek. Vergeet dan niet je kaplaarzen of goede bergschoenen aan te trekken. Ook is De Wijde Ee een favoriete plek van Natasja. Omdat we hier zelf het meeste zijn. En dan de zonsondergang of zonsopkomst bewonderen. Dat geeft tijdens golden hour de mooiste beelden natuurlijk. Ik hou zelf ook enorm van in het water zijn. En dan het liefst ’s ochtends in de vroege ochtend gaan. Gewoon omdat ik dat lekker vind.

Tips voor je verblijf in De Alde Feanen van Natasja zijn: Varen in de vroege ochtend. Ik heb het één keer gedaan voor de fotoshoot. Het voelt vervelend om rond 6.30 uur erop uit te gaan.

Maar de magie is overweldigend! Werkelijk een Magical Morning.

En toch krijg ik het helaas ook zelf niet vaak voor elkaar, om het vaker te doen. Maar nu 1,5 jaar later heb ik het er nog steeds over!