Cultuur, Kidsproof, Natuur, Routes

Nu ook een Augmented Reality vaarroute in De Alde Feanen

De MeAR Fryslân app is een augmented reality app met historische wandel-, fiets-, auto- en vaarroutes. Met augmented reality zie je, m.b.v. je smartphone, dingen die er niet echt zijn. Dit gebeurt door een digitale laag die als het ware over de werkelijkheid gelegd wordt.

Deze vaarroute begint bij het Skûtsjemuseum (de Stripe 12 in Eernewoude). Vanaf daar nemen wij je mee over het water, langs prachtige punten die een mooi en interessant verhaal vertellen over De Alde Feanen.

De gebruiker kan zelf een taal kiezen (Nederlands, Engels, Duits of Fries). De route duurt ongeveer 60 minuten. Bij het downloaden van de MeAR Fryslân app en het downloaden van de wandeling (De Alde Feanen) is internet nodig. Tijdens de wandeling werkt de app vervolgens offline. Gebruik van oordopjes en eventueel een powerbank is aangeraden.

Je kunt de route hier downloaden.

Skûtsjemuseum: De opstapplaats is al een heerlijke plek om te beginnen. Trakteer jezelf voor de route op een ticket van het Skûtsjemuseum. Hier zul je al veel te horen krijgen over een belangrijk deel van de historie.

Bezoekerscentrum: Neem dan ook een kijkje in bezoekerscentrum van Nationaal Park, dit is nu gelegen achter het Skûtsjesmuseum. Hier vind je informatie over de natuur én er liggen leuke informatiefolders voor je klaar zodat je na je vaarroute ook wandelend of fietsend het gebied nog kan ontdekken.

Rietsnijden en “It Kokelhûs”: Museum it Kokelhûs is gevestigd in een monumentale boerderij uit de 18e eeuw. Het museum geeft je een kijkje in het leven van bewoners Jan en Sjut. De bewoners hadden hier een kruidenierswinkeltje, en Jan was een rietsnijder. Sjut schreef in haar testament dat het Kokelhûs als museum moest blijven bestaan.

Big five van De Alde Feanen: Probeer de bijzondere dieren van De Âlde Feanen te spotten in het natuurgebied tijdens deze route. De ‘Big 5’ bestaat uit de volgende dieren: 1) Zeearend. Zeearenden zijn de grootste roofvogels van Nederland, en hebben een vleugelspanwijdte tot 2.40 meter. 2) Ree. Reeën zijn de grootste zoogdieren van De Âlde Feanen, er leven zo’n 200 in het natuurgebied. 3) Roerdomp. De roerdomp is vaak moeilijk te zien. Als de roerdomp zich bedreigd voelt gaat de vogel in de ‘paalhouding’ staan. Hierbij imiteert de roerdomp een pol riet. 4) Aalschover. Aalschovers kunnen tot 30 meter diep duiken. Na een duik in het water moeten eerst de veren drogen voordat ze weer kunnen vliegen. 5) Ooievaar. De ooievaar heeft een vleugelspanwijdte tot 2.20 meter.

Lancaster: Op een septembernacht in 1942, stegen 251 bommenwerpers op vanaf Syerston in Engeland. Één van deze bommenwerpers, de Lancaster R5682, werd neergeschoten boven de Waddeneilanden, en stortte in de Âlde Feanen neer. Vier van de zeven bemanningsleden overleefden het ongeluk door een parachutesprong. Het laatste lichaam is nog steeds niet terug gevonden.

Kluizenaars Sytze en Maaike: Sytze en Maaike nemen in 1903 hun intrek in een klein huisje te midden van de Âlde Feanen, op een eilandje bij het Holstmeer. Ze leven een kluizenaarsleven, samen met hun kippen, geiten, en de natuur rondom het huis. Schrijver en Dominee Stoppelaar kwam regelmatig langs om hun leven vast te leggen.

Moerasgebied it Wikelslân: It Wikelslân is een moeras in De Âlde Feanen. In het natuurgebied staat een vogelkijkhut en een uitkijktoren, welke je goed uitzicht bieden op het leefgebied van allerlei bijzondere dieren die elders niet meer voorkomen.

Vogelgebied Jan Durkspolder: De Jan Durkspolder is een ondiep moerasland en vogelgebied in De Âlde Feanen. Er leven vooral pleisterende en foeragerende vogels, zoals ooievaars, lepelaars, en reigers. Ook allerlei ganzen- en eendensoorten bezoeken vaak dit gebied. Je kunt ze spotten vanuit de vogelkijkhutten.

Marathonriders: Op het meertje ‘It Wiid’, drijft een kunstwerk van 3 cortenstalen schaatsers, gemaakt door kunstenaar Hans Jouta. De afgebeelde schaatsers hebben allen een keer de schaatsmarathon ‘De 100km van Eernewoude’ gewonnen. Het beeld is geplaatst ter ere van het honderdjarig bestaan van de plaatselijke schaatsclub.

Wil je alvast een voorproefje? Bekijk dan hier prachtige beelden van Nationaal Park De Alde Feanen in deze video.