Natuur, Routes

Wandelroute: Nationaal Park De Alde Feanen

 

 

Wandelroute: Nationaal Park De Alde Feanen (11 km).

Aan de achterzijde van het bezoekerscentrum neem je het pontje ‘Hin en Wer’ naar Earnewâld. Na het verlaten van het meer dan 1000 jaar oude dorp houd je het water (Sydsdjip en later Lange Sleatten) aan je linkerhand. Vervolgens loop je rond de ‘Fjirtich Mêd’, waar water, riet en moerasbos de boventoon voeren. In de uitgestrekte rietvelden broeden vele soorten vogels, waaronder de bruine kiekendief, roerdomp en het baardmannetje. Na een klein stukje verharde weg kom je in natuurgebied It Wikelslân, hier komt een verrekijker goed van pas in één van de vogelkijkhutten of vanaf de uitkijktoren. Even bijkomen kan aan het recreatiestrand achter Bungalowpark It Wiid.

Een stevige wandeling door vogelrijk gebied

Via It Pettebosk bereik je vervolgens De Lytse Mear. Een gebied bestaande uit rietvelden en waterpartijen. Als je vanaf knooppunt 91 een paar honderd meter naar links loopt, kom je bij de vogelkijkhut van de Jan Durkspolder. Zomers zie je hier geregeld lepelaars en zwarte sterns. In de winter verblijven hier verschillende soorten eenden en ganzen. Via een schelpenpad en verharde weg loop je het laatste stukje terug naar de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum.

Tip: draag waterdichte schoenen of laarzen en neem je verrekijker mee!

Start bij het bezoekerscentrum (Koaidyk 8a). Neem het pontje en houd de volgende knooppunten aan: 53, 67, 41, 52, 46, 71, 78, 63, 31, 72, 43, 65, 35, 54, 74, 80, 91, 85, 86, 80.

Wil je meer routes bekijken ga dan naar onze website! Veel wandelplezier.

Bijzonderheden:
• diverse gelegenheden om vogels te kijken
• grotendeels onverharde paden
• ooievaarsstation It Eibertshiem
• ontdek Het Verdronken Bos (bij De Lytse Mear)
• aangelijnde honden toegestaan