Geen categorie, Kidsproof, Kunst

Maak de mooiste creaties met iets uit de natuur

Maak een heerlijke wandeling door Nationaal Park De Alde Feanen en kijk ondertussen goed naar alles wat je tegen komt. Wist je dat de meeste kunstenaars hun inspiratie vaak uit de natuur halen? Een mooie zonsondergang, bijzondere insecten of de kleuren van de verschillende plantensoorten. Als je goed kijkt is er veel te zien! Gebruik de natuur om een mooi kunstwerk te maken. Of maak iets waarmee je de natuur een handje helpt!

Tip 1
Maak iets moois van gevonden bladeren! We hebben al enkele leuke ideeën voor je gevonden maar laat vooral lekker zelf je creativiteit stromen en verras jezelf met je eigen kunstwerk!

Verzamel de losse bladeren, takjes, veertjes of wat je ook maar tegen komt. Wat voor moois kun jij hier van maken?

In deze blog hebben wij een kleine verzameling voor je op een rij gezet.
Heb je iets moois gemaakt, vergeet je ons dan niet te taggen? Of gebruik de #aldefeanen. We zien de kunstwerken graag online weer terug!

Tip 2 Maak je eigen dier of eigen creatie van natuurlijke materialen

Benodigdheden
Materialen uit de natuur, bijvoorbeeld blaadjes, takjes, steentjes en veren.

Aan de slag!
1. Zoek in de natuur of tuin naar een mooie plek voor jouw kunstwerk. Dat kan bijvoorbeeld een boomstronk of mooie tak zijn. Misschien lijkt de tak wel op een slang? Of zie je in een boomstronk een gezicht? Gebruik je fantasie! Een kunstwerk op tegels of gras maken kan natuurlijk ook.
2. Ga op zoek naar materialen waarmee je je kunstwerk kunt maken. Denk aan mooie bladeren, takken of misschien vind je wel een veer van een vogel. Gebruik materialen die los op de grond liggen, zo beschadig je de natuur niet.
3. Nu kun je aan de slag met je kunstwerk! Het is leuk om een foto van je kunstwerk te maken als aandenken. Wij vinden het ook erg leuk om je kunstwerk te zien! Deel je kunstwerk op Facebook of Instagram met #aldefeanen.

 

Tip 3 Maak je eigen nestkastje

Wij zijn helemaal fan van de prachtige knutselwerken en DIY projecten van Oerrr Natuurmonumenten. Zo kun je op deze website een prachtige bouwtekening downloaden en zelf aan de slag gaan met je vader, moeder, Pake of Beppe!

Je vindt het hier.

Tip 4 Insectenhotel maken

Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze leggen hun eitjes in kleine holletjes in hout, riet of klei. Zo’n speciaal hotel voor insecten kun je zelf maken.

Hoe maak je een insectenhotel?

Zet je insectenhotel of bijenhotel op een zonnige locatie in je tuin of op je balkon. Als je bamboestengels of boorgaten gebruikt, houd dan een maximale diameter van 10 mm aan en zorg ervoor dat de stengels of gaten aan één kant gesloten zijn.

Bij het gebruik van boorgaten in hout is het belangrijk om met de draad van het hout mee te boren. Zorg ervoor dat het hout droog is en vrij van scheuren. Zorg er ook voor dat de gangen glad zijn, om te voorkomen dat bijen hun vleugels beschadigen. Voor dit doel is het aan te raden houtsoorten zoals eiken, esdoorn, essen of beuken te gebruiken.

Om diverse soorten insecten naar je hotel te lokken, is het essentieel om holtes en spleten te creëren. Je kunt bijvoorbeeld riet, dakpannen, plantenresten, dennenappels of leem gebruiken.

Je vindt hier heel veel toffe tips via de website van Natuurmonumenten!

Of kijk bij de tips van IVN. Ook It Fryske Gea heeft mooie tips voor je op een rijtje gezet! Bekijk ze hier.